901352_693840233988480_3032467518054906596_o

9190 HANDTEKENINGEN TEGEN WINDMOLENPARK ZANDVOORT – and counting…

Unknown

Uit het Haarlems Dagblad – 12 april 2014

ZANDVOORT – Een 92-jarige Zandvoortse en een Katwijkse visser oogsten klaterend applaus wanneer ze op vrijdagmiddag een emotioneel beroep doen op Tweede Kamerleden: zet geen windmolens pal voor het strand.

,,Jullie moeten de Nederlandse kust niet verpesten’’, zegt Bep Nieuwenhuizen als ze in de Zandvoortse strandtent Club Nautique 9190 handtekeningen uit diverse kustgemeenten overhandigt aan Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). ,,Wij voelen ons als indianen die in een reservaat worden gedrongen. Straks is er bijna geen plek meer over om te vissen. De kustvisserij gaat er zo aan’’, waarschuwt visser Nico van der Plas.

Slechts vijf Kamerleden gaan deze zonovergoten strandmiddag in op de uitnodiging van Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Wassenaar om zich te laten inlichten over de tegenstand tegen honderden windmolens. Naast delegatieleider Van Tongeren zijn dat de VVD’ers Pieter Litjens en Aukje de Vries, Jan Vos (PvdA) en Agnes Mulder (CDA).

Strandondernemers

Minister Henk Kamp denkt er serieus over na om de turbines binnen de nu nog afgeschermde twaalfmijlszone pal voor Noordwijk en Zandvoort neer te zetten. Dit tot afgrijzen van de kustgemeenten en de strandondernemers.

Uit studie is gebleken dat misschien wel een op de vijf toeristen niet meer naar het strand wil als ze op windmolens uitkijken. ,,Doe ons dat niet aan’’, is dan ook de boodschap van VVD-wethouder Belinda Göransson.

Zij en haar Noordwijkse collega Bas Brekelmans hebben de Kamerleden uitgenodigd. Eerst in strandtent Blu Beach in Noordwijk, daarna in een strandwagen met aanhanger over het strand via Noordvoort en Langevelderslag en in Club Nautique zijn de leden van de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu bestookt met tegenargumenten. Het was D-day voor de tegenstanders, zoals het Göransson het omschrijft.

Naaktstrand

De vijf Kamerleden vergeten deze dag niet snel omdat de gele wagen van Strandactief die D-day verzorgt tot tweemaal toe strandt. Eerst rijdt deze zich vlak na Noordwijk vast in het zand en later valt bij het naaktstrand de motor uit. ,,We hebben twee keer moeten duwen’’, zegt Göransson wanneer ze drie kwartier later dan gepland aankomen in Zandvoort. ,,Het leek wel een schoolreisje.’’

Het doel van dat reisje is de Kamerleden te doordringen van de schoonheid van de ongeschonden kust en te laten genieten van het vrije uitzicht. Maar in de uitnodiging stond niets over het aanduwen van zware dieselmotor. De kar moet dan ook los worden getrokken.

Werkeloosheid

Eenmaal in Zandvoort wordt de boodschap door allerlei belangengroeperingen, politici en verontruste bewoners nog eens benadrukt: we willen wel windmolens, maar dan ver op zee. Uit het zicht anders krijgt het toerisme in twee provincies een klap. ,,Want werkeloosheid is dodelijk voor een kustplaats’’, zegt Göransson tegen de vijf.

Kamerlid Van Tongeren houdt de volle strandtent voor dat het goed was om langs te komen. ,,De argumenten en onderzoeken komen hier op een andere manier over dan als je achter je bureau zit. De boodschap, zoals Bep en anderen ze ons hebben verteld, is helder overgekomen.’’