binnenhof

Blijven windmolens overeind in de politieke storm? – De feiten achter de discussies

Er zijn mensen die zeggen: “wees blij met je zegeningen. De windparken komen niet op 3 mijl afstand, maar op 10 mijl afstand”. Minister Kamp zegt: “We hebben het over 18 kilometer. Waar hebben we het over”. Blijkbaar begrijpen deze mensen en minister Kamp niet, dat plaatsing van 700 windmolens tussen Bergen en Wassenaar Nederland, en met name de Hollandse kust,  insluiten. Bij een zonsondergang – waar mensen graag naar kijken – zul je aan de horizon alleen nog windmolens zien staan. En ja, er is een klein gaatje tussen de zuidpunt van de parken voor de Noor-Hollandse kust en de noordkant van de parken voor de Zuid-Hollandse kust. Tenslotte moet daar de scheepvaart van en naar IJmuiden tussendoor.

Stichting Vrije Horizon vindt, dat er een uitstekend alternatief is op IJmuiden Ver. Achter de horizon. En ja, dat is wat duurder.  De MKBA praat over ongeveer € 600 miljoen. Wat betekent dit voor degenen die dit gaan betalen, u en ik? Op een subsidie van € 18 miljard betekent € 600 miljoen ‘extra’ een verhoging van iets meer dan 3% van de subsidie. Anders gezegd: U (en ik) betalen circa € 0,17 subsidie per kWh. Dat wordt dan € 0,175 per Kwh. Een halve cent verhoging. Dan rekenen wij niet mee dat de plaatsing op IJmuiden Ver mogelijk onderhoudsbesparingen leveren doordat alles geconcentreerd is. En het verlies van arbeidsplaatsen langs de kust. Minder dan op 3 mijl afstand – 20% van de toeristen blijft weg -. Maar nog altijd blijft 10% van de toeristen weg wanneer deze industriële parken op 10 mijl staan.

Er wordt heel veel gezegd over Wind op Zee. In dit artikel wordt alles nog een keer heel goed op een rijtje gezet. Met dank aan Evert Nieuwenhuis van One World. Waarbij het zinvol is te weten dat de Europese afspraken het hebben over een verbruik van 14% duurzame energie. Niet over het opwekken hiervan.