Schermafbeelding 2016-02-05 om 12.35.15

Dong Energy gaat het grootste windpark op zee ter wereld bouwen

 ‘Zijn wij nou zo dom of zijn zij nou zo slim?’

 

In het FD van 4 februari 2016 lazen wij: “Het Deense energiebedrijf Dong Energy gaat het grootste windpark op zee bouwen. Het wordt het eerste windpark op zee met een capaciteit van meer dan 1 gigawatt. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De geplande capaciteit van 1,2 gigawatt voor het Hornsea-windpark is voldoende om meer dan een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Het Hornsea-windmolenpark moet naar verwachting in 2020 volledig in bedrijf zijn en is een belangrijk onderdeel van de doelstelling van Dong om in 2020 in totaal 6,5 g­igawatt offshorewindcapaciteit te hebben geïnstalleerd.Hornsea is groter dan het offshorewindpark Walney Extension van Dong dat in oktober vorig jaar het groene licht kreeg en volgens Dong tot nu het grootste offshorewindpark ter wereld zou moeten worden. Walney, dat in 2018 in bedrijf moet zijn, krijgt een capaciteit van 660 megawatt.Hornsea komt ongeveer 120 kilometer uit de Yorkshirekust te liggen en beslaat een gebied van bijna 407 vierkante kilometer. De windmolens worden geleverd door Siemens.”
Je kunt je afvragen of de rekenmeesters van EZ nu zoveel slimmer zijn, of dat de aanleg van een mega-veld op 120 km uit de kust mogelijk ander voordelen biedt. Tenslotte is dit niet het eerste veld wat Dong aanlegt!
Voor meer informatie, volg deze link voor alle data over Hornsea. Klik hier om een goed beeld te krijgen van alle windturbinevelden op de Noordzee.