Schermafbeelding 2015-02-16 om 10.14.18

Nijpels is het ‘zat’ en stelt een ‘on line factchecker’ beschikbaar.

In Het Parool (maar ook in het AD) van 14 januari stelt Ed Nijpels dat hij helemaal klaar is met alle onjuistheden die de ronde doen over de kosten van windmolens. ‘Waar ik moeite mee heb, zijn de onzinverhalen. Daar heb ik last van. Ze belemmeren mijn taak: het gehele energieakkoord uitvoeren’ Vandaar dat hij daarom met de SER het debat actief gaat beïnvloeden via een  on line factchecker. Prima plan, lijkt ons. Maar misschien zou het de heer Nijpels sieren om allereerst zelf geen onzin te verkopen.Wij gebruiken slechts twee voorbeelden (uit vele in dit interview).

1. Het energieakkoord levert 15.000 banen op – Volgens ons staat er in het Energieakkoord dat het de ambitie is om 15.000 banen te creëren. Geen onderbouwing, geen garantie, alleen ‘ambitie’. Waarvan overigens het merendeel in de bouw zou moeten plaats hebben door isolatie van bestaande bouw. Oh ja, hiervan zegt Nijpels in hetzelfde interview dat er wel € 300 miljoen subsidie klaarligt voor isolatie en besparingsmaatregelen, maar dat hier slechts een paar miljoen van gebruikt is. Misschien is dat het verschil tussen ambitie en werkelijkheid?

Erger is dat noch in het energieakkoord noch in dit interview staat aangegeven hoeveel banen dit plan gaat kosten! Stichting Vrije Horizon heeft op basis van rapporten gemaakt in opdracht van de overheid becijferd dat alleen al de plaatsing van de vijf enorme parken op zee vanaf 10 mijl uit de kust vele duizenden banen zal kosten.

2. De bewering dat olie, kolen en gas veel goedkoper zijn. Ja, die zijn goedkoper als je de maatschappelijke kosten van vervuiling en CO-2 uitstoot niet meerekent. Dat is niet het hele plaatje – Beste heer Nijpels, er is momenteel geen sprake van terugbrengen van de CO2 uitstoot door het opschalen van windenergie. De reden (er moet altijd een terugval situatie zijn bij teveel of te weinig wind) is bij de heer Nijpels genoegzaam bekend. Het zou hem sieren als hij dit ook zou noemen. Maar wanneer het Ed niet uitkomt, verzwijgt hij dit.

Wij kunnen zo nog wel even doorgaan, maar er zijn inmiddels voldoende reacties geweest op het ‘non-interview’ met de heer Nijpels. Wij zullen de factchecker blijven volgen en zelf alvast wat initiatieven nemen om de ‘facts van Nijpels’ te checken.  Voor de nieuwsgierige lezers hieronder het hele artikel uit Het Parool.

Schermafbeelding 2015-02-16 om 10.20.59