IMG_6853

Paalzitactie voor IJmuiden Ver doorslaand succes

 

Schermafbeelding 2015-09-07 om 20.25.16

Huig Molenaar Sr.

‘He had a dream’. Huig Molenaar, strandpachter in Zandvoort en eigenaar van jaarrond paviljoen Thalassa was boos.  Zo boos, dat hij besloot op een paal in zee te gaan zitten. 50.000 handtekeningen ophalen. Om minister Kamp te bewegen de windturbinevelden voor de Hollandse kust te verplaatsen naar IJmuiden Ver.

Huig had een iets ander idee van een ‘paal’. Het werd een 14 meter hoog bouwwerk. Met een platform, dat bij elke nieuwe stand een stuk langs de paal omhoog gehesen werd.

 

Elf dagen en nachten hebben 41 vrijwilligers, vrouwen en mannen, op het platform gezeten. 6 Uur lang. Sommigen langer, anderen iets korter ivm de veiligheid of (dreiging van) onweer. Bij zon, regen, snoeiharde, dagenlange noordwesten wind, springtij en heftige golven. Anderen,  aan de kant en in het water, hielpen de paalzitters veilig het platform te bereiken.

6815

Wethouder Jacco Knape uit Noordwijk probeert de paal te bereiken.

De eerste en de laatste paalzit werden door Huig voor zijn rekening genomen. Zondag om 18.30 kwam Huig van de paal af, onder luid gejuich van talrijke toeschouwers.

Het resultaat van de handtekeningenactie op zondagavond? 38.568 handtekeningen. En het gaat verder. De handtekeningen worden eind oktober aan de minister aangeboden. Je kunt dus nog tekenen op www.petities24.com/verzetwindmolens.

Voor prachtige beelden van deze zeer bijzondere actie, die door radio, tv en schrijvende pers werd overgenomen, klik je op deze link.

Bijzondere video’s, via deze link.

Verslag RTV NH via deze link. Het verslag van Hart van Nederland zien? Klik hier.

Inmiddels wordt de paal afgebroken en gereed gemaakt voor een tour langs de badplaatsen van de Hollandse kust.