Palmolie, het is een veelbesproken onderwerp geweest in alle lagen van de maatschappij. Van voorstanders tot tegenstanders, rechtse politiek tot linkse politiek, klimaatactivisten en ontkenners, we kunnen nog wel veel langer doorgaan maar de strekking van de boodschap is volgens ons wel duidelijk. Er is veel om te doen geweest en dat beseffen we ons heel goed. De waarheid is achterhaald na verloop van tijd en mythes zijn ontkracht. Gelukkig maar, want het was hard nodig. Daarom gaan we nog, voor één laatste keer, alle waarheden van palmolie op een rijtje zetten voor je. We bespreken hoe palmolie wordt gemaakt, wat het effect ervan op onze planeet is, welke producten palmolie bevatten en of het slecht voor je is. Kortom; je wordt alles verteld wat je moet weten over palmolie. Nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder, het is het waard.
Palmolie producten
We beginnen allereerst eens met palm oil products. Palmolie zit in veel producten verwerkt en dat komt omdat het lekker goedkoop is (waarom het weer goedkoop is, lees je later). Veel mensen nuttigen elke dag palmolie zonder dat ze dit door hebben. Het zit onder andere in cosmetica en voeding. Voornamelijk de voeding is een ding voor mensen. Ze denken namelijk dat het slecht voor je is. Dit is helemaal niet waar. Het is een plantaardige olie die veel vitaminen en antioxidanten bevat. Dit zijn stoffen die je lichaam nodig heeft en derhalve heeft het een zeer positieve impact op je algehele gezondheid. Gebruik maken van palmolie wordt dan ook aangeraden. Het wordt veelal gebruikt in producten als een soort smeer- en bindmiddel. Zo zit het in cake, koekjes, beleg maar ook in lippenstift.
Palmolie productie
De palmolie wordt gewonnen uit een oliepalm en deze groeit voornamelijk in Maleisië en Indonesië (tropische klimaten). De oliepalm moet eerst drie jaar oud worden, dan groeien er pas peulvruchten aan. Deze palm vruchten groeien in grote, zware, oranje trossen. De palm vruchten bevatten olie en deze wordt er uit gewonnen door middel van het persen, filteren en zuiveren. De oliepalmen gaan dan vervolgens een jaar of 30 mee en leveren enorm veel olie op. Ze zijn daarmee veel rendabeler dan andere vormen van plantaardige olie en er kan dus gesproken worden over heuse duurzame palmolie. Die duurzame palmolie, daar geloven veel mensen nog niet in maar dat is dus ten onrechte. De oliepalmen leveren veel meer op, gaan langer mee en stoten dus veel minder uit.