Verschillende soorten dakbedekkingen

0
421

Schuine daken en platte daken hebben verschillende soorten dakbedekkingen nodig. Er zijn echter ontzettend veel soorten dakbedekkingen waar je uit kunt kiezen. Maar welke zijn dat precies? En wat zijn de verschillen tussen deze soorten dakbedekkingen? Daar willen we je in deze blog meer over vertellen, dus lees vooral verder als je hier meer over te weten wilt komen!

Dakbedekking voor schuine daken

Als allereerst bespreken we drie van de meest populaire soorten dakbedekkingen voor schuine daken. Deze daken hebben namelijk andere materialen nodig dan platte daken. Als allereerst zijn er natuurlijk dakpannen. De meeste schuine daken in Nederland zijn bedekt met dakpannen. Je kunt hierbij nog kiezen tussen betonnen en keramische dakpannen. Het verschil is dat beton goedkoper is dan keramisch. Keramisch heeft echter een mooiere uitstraling. Daarnaast zou je kunnen gaan voor leien dakbedekking. Dit materiaal geeft een exclusieve uitstraling aan je dak. Deze dakbedekking is relatief licht, maar wel duurder dan dakpannen. Ook kan het langer duren om leien te plaatsen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om dakplaten te laten plaatsen. Dit is de goedkoopste dakbedekking en bovendien is dit relatief snel te plaatsen. Onder dakplaten zijn er veel verschillende soorten materialen om uit te kiezen.

Dakbedekking voor platte daken

Platte daken hebben dus andere dakbedekking nodig dan schuine daken. Voor platte daken is EPDM dakbedekking eigenlijk de beste keuze. EPDM kopen is wat duurder dan de andere dakbedekkingen maar dat is niet voor niets. EPDM is namelijk naadloos, waardoor het over de jaren heen niet kwetsbaar wordt. Daarnaast is het elastisch en uv-bestendig. Deze factoren zorgen er samen voor dat EPDM folie tot wel vijftig jaar mee kan gaan! Als dit wat te duur voor je is kun je ook gaan voor bitumen dakbedekking. Bitumen is jarenlang de populairste keuze geweest, omdat het vergeleken met EPDM dakbedekking relatief goedkoop is. Dit materiaal gaat echter minder lang mee, maar alsnog zo’n twintig jaar. Je kunt bitumen in verschillende kleuren verkrijgen. Tot slot kun je ook nog gaan voor PVC dakbedekking. Dit materiaal is net als EPDM erg elastisch en daarom gaat het ook erg lang mee. Deze dakbedekking is gemaakt van een kunststof die elastisch is, waardoor het goed tegen temperatuurverschillen kan. Welke dakbedekking je dus kiest hangt af van hoeveel onderhoud je bereid bent om te verrichten, hoeveel geld je er aan wilt uitgeven en naar welke look je op zoek bent en dat is goed om te weten.