Duurzaam omgaan met je huis

0
229

Iedereen moet zijn steentje bijdragen op deze wereld. We zijn namelijk met veel mensen en we vragen een hoop van Moeder Aarde. Daar mogen we best wat meer bij stil staan en dankbaar voor zijn. En door erbij stil te staan, leren we ook bewuster om te gaan met de grondstoffen die we verbruiken. In deze blog vertel ik je hoe je in huis duurzamer kan leven. Kleine veranderingen, maken al een groot verschil. Lees je mee?

Als de verwarming aan staat

Natuurlijk wil je het in huis lekker behaaglijk hebben. Het is immers vele dagen van het jaar behoorlijk koud in Nederland. Dat betekent dat we dan dus de verwarming aanzetten. Maar om het meeste uit die verwarming te halen, kan je deze inwikkelen met radiator folie. Radiatorfolie zorgt dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, denk bijvoorbeeld aan de warmte die tegen de muur gestraald wordt, daar heeft niemand natuurlijk iets aan. De folie zorgt ervoor dat de warmte enkel de kamer in gaat.

En zet hem weer uit

Wees je ervan bewust dat je de verwarming ook weer uitzet als je weggaat. Er is immers niemand in huis die er baat bij heeft dat het warm is en het kost dan dus onnodig veel energie. Ga je weg? Dan zet je de verwarming dus uit. Goed, dat moet dan weer even opstarten als je thuis bent, maar zolang je de ramen dichthoudt, kan er ook in de tussentijd niet zoveel warmte ontsnappen.

Oog op elektra

En het bewust aan- en uitzetten van de verwarming, kan ook doorgevoerd worden voor elektrische apparaten in huis. Zo kan je maar beter de lampen in huis uitlaten als je je niet in de directe ruimte van het licht bevindt. En ook het koffieapparaat hoeft, om maar iets te noemen, in veel huizen niet de hele dag op stand-by te staan.

Voor de lange termijn

Daarnaast is het aan te raden om je aankopen bewust te doen en over alles goed na te denken. Zo zorg je ervoor dat je niet iedere paar weken weer nieuwe dingen voor in huis koopt. Dat is namelijk niet alleen slecht voor je portemonnee, het is ook heel slecht voor het milieu. Al die grondstoffen moeten immers ergens vandaan komen.

Bewust in gedrag

Het is tijd om ons gedrag aan te passen. Zo maken we de wereld samen stukje bij beetje weer mooier en gezonder.