Hoe staat het met de waterafvoer van jouw woning? 

0
523

Het is misschien niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, maar de waterafvoer van je woning is toch iets wat je dagelijks gebruikt. Niet direct maar wel indirect. Al het water dat uit de kraan komt of dat je gebruikt tijdens het douche of wanneer je de wc doortrekt komt via de waterafvoer in de riolering terecht. En dan hebben we het alleen nog maar over binnenshuis. Ook buitenshuis heeft jouw woning te maken met waterafvoer zoals regenwater of water afkomstig van sneeuw. Al hebben we met dat laatste steeds minder te maken in Nederland. Meer weten over de waterafvoer van je woning? Lees dan vooral snel verder.

Schone afvoer

Normaal gesproken doet de waterafvoer wat er van hem wordt verwacht,  namelijk water afvoeren. De afvoer kan echter alleen water afvoeren als de leidingen niet verstopt zitten en dit gebeurt nog wel eens. Wanneer een leiding verstopt zit zal het afvoeren van water steeds minder soepel gaan maar zal ook de verstopping steeds erger worden. Denk maar eens aan de afvoer van de gootsteen in de keuken. Als je voedingsmiddelen zoals rijst, groente of olie door de afvoer heen spoelt zal dit zich daar toch gaan opstapelen. Stukjes zullen vast gaan zitten en wanneer je opnieuw iets door de gootsteen spoelt zal dit achter de al aanwezige stukjes worden opgehouden. Kortom, een opstapeling wordt dus die niet vanzelf minder. Één keer in de zoveel tijd heet water door je afvoer spoelen doet vaak al wonderen maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk zooi in je afvoer terecht kan komen. Voor de dames is dit bijvoorbeeld hun haren netjes weggooien na een douchebeurt in plaats van deze door te spoelen. Lijkt misschien een makkelijke en slimme oplossing voor haarverlies. Is het zeker niet! Kies ook voor afvoerpijpen die makkelijk schoon te houden zijn zoals de riolering van Bouwmaat.

Vergeet je tuin niet

Bij ieder huis is er wel een rekening gehouden met het afvoeren van hemelwater. Bij de meeste woning gebruikt dit door middel van de regenpijp. De regen kan via deze pijp naar beneden waardoor de tuin niet overspoeld. Echter komt deze regenpijp wel eens vol te zitten met bladeren doordat niet alleen regenwater op het dak terecht komt maar nog veel meer zoals onder andere blaadjes van de bomen. Wat je onder andere kan doen is een speciale dakgoot aanleggen rondom het dak van je woning. Alles voor hemelwaterafvoer vindt je ook bij Bouwmaat.nl.