Gevelbekleding voor jouw woning

0
257

Denkt u eraan om uw gevel te renoveren en deze te gaan bekleden? Er zijn dan verschillende opties qua gevelbekleding. Zo zijn er natuurlijke opties zoals hout en leisteen. Deze zijn vaak duurder dan bijvoorbeeld gevelbekleding van kunststof. Zo kunnen de kosten van een houten of leisteen gevelbekleding oplopen tot €150 per vierkante meter. Terwijl de kosten van de goedkoopste gevelbekleding van kunststof tussen de €30 en €50 per vierkante meter ligt. De precieze kosten per materiaal kan erg verschillen door de kwaliteit van het materiaal. Naast de al eerdergenoemde houten, kunststof en leisteen bekleding is er ook bakstenen, zinken, aluminium en trespa bekleding. Uw eigen smaak qua gevelbekleding is uiteindelijk doorslaggevend. Ook kunt u rekening houden met de isolerende werking van de door u gekozen gevelbekleding. Een goede isolerende gevel kan u uiteindelijk een hoop geld aan energiekosten schelen. Vooral met de toegenomen energiekosten kan dit extra interessant zijn om naar te kijken. Door dus te besparen op energiekosten kunt u zo ook een deel van uw investering terugverdienen. 

Houten gevelbekleding 

Als houten gevelbekleding meer past bij uw smaak en karakter van uw huis is de prijs van de gevelbekleding afhankelijk van het soort hout wat u kiest. Hout zorgt vaak voor een warme en natuurlijke uitstraling. De gevels worden gemaakt van eikenhout wat ongeveer tussen de €35 en €45 per vierkante meter kost, thermowood wat tussen de €28 en €51 per vierkante meter kost, thermo ayous wat tussen de €41 en €65 per vierkante meter kost, Siberisch lariks wat ongeveer €28 per vierkante meter kost en gevelbekleding van hardhout wat ongeveer €68 per vierkante meter kost. 

Merbau hardhout gevelbekleding 

Één van de meer bekendere hardhoutsoorten dat veel wordt gebruikt voor gevelbekleding is Merbau. Merbau staat vooral bekend om zijn hoge volumnieke massa, duurzaamheid en het feit dat het nagenoeg niet werkt als het gedroogd is. Zodra het hout in aanraking komt met vocht en het niet goed geprimed is zullen de inhoud stoffen gaan uitlopen. Dit kan zorgen voor rode vlekken op andere elementen. Het is geschikt voor zowel buiten- als binnen toepassingen. In Nederland wordt het hout vooral gebruikt voor deuren. De kleur van het hout kan veelal verschillen in sommige gevallen kan het nadonkeren tot donkerbruin of donker roodbruin. Maar soms kan het ook zwartachtige uitvallen. Voor decoratieve toepassingen is het dus handig om een selectie te maken op basis van kleur. Merbau is zeer geschikt als gevelbekleding doordat het sterk en duurzaam is. Het wordt niet alleen toegepast bij gevels en deuren, maar ook voor kozijnen, ramen, traptreden en vloeren.