Hoe verhuur je jouw eigen huis? Waar moet je op letten en welke stappen moet je nemen?

0
197

Als je je eigen huis wilt verhuren, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Je moet bijvoorbeeld nadenken over hoe je de huurder gaat selecteren, hoe je de huurprijs bepaalt en wat je voorwaarden zijn. Daarnaast moet je ook weten welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. In dit blogpost lees je alles wat je moet weten over het verhuren van je eigen huis.

Huurder selecteren

Als je je huis gaat verhuren, is het belangrijk dat je weet hoe je een huurder selecteert. Je wilt namelijk niet dat er iemand in je huis komt te wonen die niet betrouwbaar is of niet in staat is om de huur te betalen. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een achtergrond controle uitvoeren of een referentie opvragen. Het is ook belangrijk om een contract op te stellen, zodat je huurder weet wat de regels zijn en jij je rechten kunt laten gelden als er iets misgaat. Je huizen verhuren aan expats is steeds meer populair aan het worden. 

Huurprijs bepalen

Naast het selecteren van de huurder, moet je ook bedenken hoe je de huurprijs gaat bepalen. Je eigen woning verhuren en de prijs bepalen is niet altijd makkelijk, want je wilt niet te veel vragen maar je wilt ook niet dat je huurder je huis verlaat omdat de huurprijs te hoog is. Het is belangrijk om een prijs te kiezen die marktconform is, zodat je huurder tevreden is en je huis niet leeg komt te staan.

Voorwaarden opstellen

Voor je je huis gaat verhuren, moet je ook bedenken wat je voorwaarden zijn. Sommige mensen willen bijvoorbeeld dat de huurder niet rookt of dat er geen huisdieren in het huis toegestaan zijn. Andere mensen zijn weer wat flexibeler en stellen minder strenge voorwaarden. Het is belangrijk om hierover na te denken, zodat je huurder weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

Stappen die je moet nemen

Als je je huis wilt verhuren, moet je een aantal stappen nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Zo moet je bijvoorbeeld een huurcontract opstellen, een huiskeuring laten uitvoeren en een inschrijving bij de gemeente doen. Het is belangrijk om deze stappen niet over te slaan, want dan loop je het risico dat er problemen ontstaan tijdens het huurproces.