Hoe kom ik als ondernemer van mijn bedrijfsafval af?

0
443

Als ondernemer weet je als geen ander dat ieder bedrijf afval produceert. Het ene bedrijf produceert wellicht meer afval dan het andere bedrijf, maar iedere ondernemer loopt tegen het vraagstuk aan: ‘Hoe kom ik van mijn bedrijfsafval af?’. Je kunt als ondernemer kiezen uit tal van mogelijkheden om met jouw bedrijfsafval om te gaan. In dit artikel lees je de beste tips en tricks, gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving. Zo kun jij de beste keuze maken voor jouw bedrijf. 

 

Tip 1: Het bedrijfsafval recyclen

In de afval vergunning die je als ondernemer ontvangt kun je precies nalezen welke soorten afval je allemaal moet scheiden. Zorg er in ieder geval voor dat je aparte containers maakt voor de diverse afvalsoorten. Gooi het afval niet direct op de grote stapel, maar ga na of het mogelijk is deze afvalsoort te recyclen. Is het mogelijk om deze afvalsoort te recyclen? Zorg dat je dit ook doet. Zo lever je een positieve bijdrage aan het milieu. 

 

Tip 2: Scheid je bedrijfsafval

Zoals hierboven beschreven staat in de vergunning precies beschreven welke afvalsoorten je moet scheiden. Zorg er dan ook voor dat je dit binnen jouw bedrijf doet. Plaats hiervoor de juiste afvalcontainer voor iedere afvalsoort en zorg dat voor iedereen duidelijk is welke afvalsoort waar hoort. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bordje boven de diverse containers te plaatsen. Zo voorkom je vergissingen. Hoe beter je het afval scheidt, hoe beter dit is voor het milieu. 

 

Tip 3: Zorg dat er genoeg vuilnisbakken staan

Voor de inzameling van je bedrijfsafval is de absolute basis het plaatsen van voldoende afvalbakken. Zorg dat je duidelijk in kaart brengt welke afvalsoorten op welke plekken in jouw bedrijf geproduceerd worden en zorg dat er op de specifieke plekken voldoende afvalbakken voor de betreffende soorten afval staan. Zo maak je het gemakkelijk om het afval direct bij de bron te scheiden. Heb je grotere hoeveelheden afval? Zorg er dan voor dat je de juiste rolcontainer plaatst met voldoende ruimte voor de hoeveelheid afval. 

 

Tip 4: Zorg voor een goede inzameling van het afval

Natuurlijk heb je als ondernemer een eigen verantwoordelijkheid voor de inzameling en de afvoer van jouw bedrijfsafval. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te regelen, maar je kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf bij betrekken en het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Ga je de hulp van een professioneel bedrijf inschakelen? Let dan op dat het bedrijf beschikt over een VIHB-registratie. Bedrijven met een dergelijke registratie zijn erkende partijen die zich bezighouden met de inzameling en het afvoeren van (bedrijfs)afval.