Wat moet je doen als je momenteel last heb van een depressie?

0
562

Er zijn in Nederland veel mensen die kampen met depressieve klachten. Bij de ene zijn deze klachten heftiger dan bij de ander. Als je momenteel zelf last hebt van depressieve klachten of iemand kent met zulke klachten, dan is het belangrijk dat je op tijd actie onderneemt. Verwaarloosde depressieve klachten zorgt namelijk voor een verergering van het probleem. 

 

Wanneer is er sprake van een depressie?

Als je te maken hebt met een depressie is de kans aanwezig dat je dit niet bewust mee krijgt. Een depressie is te merken aan verschillende kenmerken. Hetgeen dat bij een depressie de nadruk heeft is dat de levenslust weg is. Je hebt nergens meer zin in en bent gedurende de hele dag moe. Activiteiten waar je voorheen lang naar uitkeek, vind je nu niks meer aan. Sociaal contact probeer je te vermijden of je merkt dat je tijdens zulke momenten niet helemaal jezelf bent. Daarnaast spoken er continu negatieve gedachten door je hoofd. Als dit een langere periode hebt, dan is het belangrijk dat je actie onderneemt. 

 

Wat kun je doen tegen een depressie?

Er zijn diverse manieren om van een depressie af te komen. Om te weten welke stappen je kunt nemen, kun je contact opnemen met een psycholoog online. Er zijn diverse zaken waar er dan naar gekeken wordt. Zo wordt er eerst gekeken naar wat de achterliggende reden van de depressie is. Soms kun je door terug te gaan naar het moment dat het probleem is ontstaan, het probleem ook daadwerkelijk verhelpen. 

Een andere manier om van een neerslachtig gevoel af te komen, is door te gaan hardlopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je gedurende het proces gezond blijft eten en slapen. De combinatie van deze drie onderdelen kan ervoor zorgen dat je al wat beter in je vel komt te zitten. Daarbij zorgen gesprekken met een psycholoog ook voor een verbetering van de gevoelens. Onthoud wel dat een depressie niet zomaar verdwijnt. Het is een probleem dat in verloop van tijd is ontstaan en lang de tijd nodig heeft om weer weg te trekken. 

 

Wekelijks op gesprek komen

Van een depressie afkomen is hard werken. Een psycholoog kan hier erg goed bij helpen. Depressie hulp vindt vaak plaats in de vorm van gesprekken. Hierbij vinden er gesprekken plaats over de gevoelens, maar ook over de progressie die er wordt geboekt. Het is belangrijk om een bepaald doel voor ogen te hebben en daar naartoe te werken. Samen met je psycholoog kijk je of dit de goede kant op gaat.