Zelf bier brouwen, hoe werkt dat?

0
385

Een lekker biertje kopen in de supermarkt is eenvoudig en lekker snel, maar toch kan het leuk zijn om zelf bier brouwen te doen. De kans zit er in dat je zelfs iets beters kunt brouwen dan het waterige spul uit de winkel. Het zelf bier brouwen is ingewikkeld en er zijn verschillende stappen die je moet doornemen. Je wilt namelijk dat het lukt en dat het biertje uiteindelijk heerlijk gaat smaken. Zelf bier brouwen kan leuk zijn om alleen te doen, maar ook met vrienden kan dit een leuke dagtaak zijn. Bier bestaat uit moutextract, hop, speciale granen en natuurlijk gist. Maar hoe maak je hier nu bier van? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je kunt genieten van je eigen biertje.

Hygiëne

Voordat je begint met het bier brouwen, is het belangrijk om te weten dat alles schoon moet blijven. Iedere ervaren brouwer weet dat het erg belangrijk is dat alles schoon blijft. Maak grondig schoon en reinig alles wat in contact met het bier gaat komen. Je kunt bijvoorbeeld de vaatwasser op de heetste stand zetten, zodat alles goed schoon gemaakt kan worden. Gebruik geen schuursponsjes, omdat deze kunnen zorgen voor krassen en hierin kunnen bacteriën groeien.

Granen

Doe alle speciale granen die je hebt in een graanzak en laat deze uit weken in een grote pan. Dit moet meestal 30 minuten lang en dit doe je in een pan met 10 liter heet water. Hou ongeveer 65 graden aan, zodat het goed kan uit weken. Het is van belang dat je achteraf niet in de zak knijpt, anders kunnen de tannines uit komen. Deze geven de bier juist een slechte smaak en dat is zeker vervelend. Daarna is het van belang dat je het moutextract er aan toevoegt en alles laat koken. 

Wanneer de vloeistof gekookt is, moet je deze zo snel mogelijk afkoelen. De makkelijkste manier is om de hele pan in een met ijswater gevulde bad te zetten. Wanneer de vloeistof een temperatuur van 27 graden bereikt, kun je het overgieten in een gistingsvat.

Gisting

Je moet het bier nu laten gisten en dit is het belangrijkste proces. Je kunt veel vinden over het gisten van bier op het internet en waarschijnlijk zitten er instructies bij het starterspakket. Kijk hier goed na en op deze manier kun je genieten van een zelf gebrouwen biertje. Ten slotte, is het natuurlijk belangrijk dat je het bier in een mooi flesje kunt stoppen.